Drodzy Czytelnicy,

żywność GMO, sztuczne nawożenie, pestycydy, środki chwastobójcze itp. miały uratować ludzkość przed klęską głodu. Czy spełniły pokładane w nich nadzieje? Czy wzrost produkcji śmieciowego jedzenia jest wart ceny, którą wszyscy płacimy? Epidemia otyłości i cukrzycy w krajach rozwiniętych, zatrucia i samobójstwa rolników w krajach rozwijających się. Wzrost zachorowań na choroby nowotworowe praktycznie wszędzie.

Rolnictwo intensywne to nic innego jak zaspokojenie chciwości dużych plantatorów i jeszcze większych korporacji. Ekologia schodzi tu na dalszy plan, nasze zdrowie również. Żywność genetycznie modyfikowana ma zapewnić wysoki plon bez względu na to co tym plonem będzie. Warzywa bez skazy niczym odlane z plastiku wypełniają półki w supermarketach. Mięso i wędliny przesycone hormonami i antybiotykami, które podajemy naszym dzieciom "żeby były zdrowe". Środki chemiczne wypalające glebę i trafiające do wód gruntowych. Wszystko to zamiast obiecanej walki z głodem przynosi ze sobą choroby i śmierć - naszą i tego co nas otacza. Trzeba być ślepym, żeby nie dostrzegać, że zmierzamy w złym kierunku.

W kolejnej rozmowie z Ryszardem Grzebykiem, naturopatą i autorem książki "Rak to nie wyrok" zajęliśmy się tematem żywności. W końcu jesteśmy tym co znajduje się na naszym talerzu. Warto wiedzieć jak bronić się przed GMO i skażonym chemikaliami jedzeniem. Dobrze znać prawdziwe oblicze producentów nawozów i herbicydów. Im bardziej będziemy świadomi zagrożeń czyhających na naszym stole tym lepiej.

Trader21

 

P. S. W sekcji komentarzy pojawiła się nowa funkcjonalność dla zalogowanych użytkowników "Ukryj komentarze użytkownika". Kliknięcie w czerwoną ikonkę powoduje, że wszystkie wpisy danego użytkownika przestają być widoczne. Jednocześnie po wejściu w "Moje konto" znajdziecie zakładkę "Ignorowani użytkownicy", w której wymienione są blokowane przez Was konta. Możecie w każdej chwili usunąć danego użytkownika z ignorowanych za pomocą krzyżyka z prawej strony.